Kodėl reikia valgyti pusryčius

Dažnai girdime: „pusryčius reikia valgyti“. Kur kas rečiau sulaukiame atsakymo į klausimą: „O kam?“ Kokia iš to nauda? Ar tikrai visiems reikia valgyti pusryčius? Kas bus jei nesuvalgysiu? Kokie tie pusryčiai yra geriausi?

Tai labai svarbūs klausimai, todėl, kad nežinodami šių atsakymų nežinosime kaip tinkamai elgtis įsitikinęs Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart.

„Į lieknėjimo programas ateinantys žmonės labai dažnai pasakoja, kad nevalgo pusryčių, niekad nevalgė ir deja nemato to prasmės. Tai viena iš dažniausiai pasitaikančių lieknėjimo klaidų. Kartais užtrunka ne vieną mėnesį, kad žmogus vėl įprastų valgyti pusryčius. Pirmas žingsnis yra supratimas, kad pusryčiai reikalingi,“ – pasakoja Lieknėjimo ir sveikatingumo centro vadovė Lina Smaidrytė.

Tomas Lenart teigia: „Norėdami suprasti kodėl pusryčius rekomenduojama valgyti, turime suprasti, kaip veikia mūsų organizmas. Supratimas, kaip veikia mūsų organizmas taip pat padės atsakyti ir į klausimus ar visiems reikia valgyti pusryčius? Kokie pusryčiai yra geriausi?“. 

Ryte organizme dominuoja kataboliniai procesai t.y. turimų maisto atsargų skaidymas energijos gamybai, lyginant su nakties metu kyla mūsų organizmo temperatūra, aktyvizuojasi virškinimo sistema, spartėja medžiagų apykaita, jei trumpai mūsų kūnas ruošiasi dienos veiklai.

Pusryčiams suvalgomas maistas iš esmės naudojamas energetinių organizmo poreikių tenkinimui. T.y. tai ką suvalgome ryte organizmas pakankamai efektyviai „sudegina“ dienos darbams atlikti.

Ne veltui esame girdėję patarlę „pusryčius valgyk pats, pietus pasidalink su draugu, vakariene atiduok priešui“ žinoma jei dienos metu dirbame ne lauko darbus kaip mūsų seneliai, o sėdime prie kompiuterio smarkiai prisivalgyti tikrai nebūtina, tačiau suvalgyti pusryčiai dienos metu mums leidžia jaustis energingiau, būti darbingesniems ir ko gero kas daugeliui svarbiausia, padeda nepersivalgyti vakare, t.y. lengviau kontroliuoti savo mitybą ir kūno svorį.

Jei pusryčių nesuvalgome, dienos metu šiek tiek sulėtėja mūsų medžiagų apykaita, galime jaustis mažiau energingi, mieguistesni, gali šalti rankos ar kojos (ypač šaltojo sezono metu), vaizdžiai tariant organizmas pereina į energijos taupymo režimą. Tačiau pavojingiausia yra tai, jog daugeliui žmonių kai jie nevalgo pusryčių, vakare būna labai sunku sukontroliuoti savo apetitą. Tai ypač išryškėja jei nebuvo galimybių suvalgyti ir tinkamų pietų. Tokiu atveju vakare suvalgome kur kas daugiau nei turėtume, o vakare suvalgytas perteklinis maistas organizmo labai efektyviai paverčiamas atsargomis, t.y. riebaliukais, kurių daugelis norime atsisakyti. Vakare persivalgius, organizmas priverstas per naktį virškinti maistą, tinkamai nepailsi, tad ryte dažniausiai valgyti nesinori, nesuvalgius pusryčių vėl persivalgome vakare. Tokiu būdu šis ydingas ratas ir įsibėgėja.

Tad pusryčius tikrai verta valgyti ne tik vaikams, kuriems reikalinga energija augti ir vystytis, ar sportuojantiems kurie nori pasididinti raumenų masę, bet ir suaugusiems, kurie nori kontroliuoti kūno formas ir išvengti vakarinio persivalgymo.

Žinoma, visi mes esame skirtingi ir unikalūs, vieni valgo 5 – 6 kartus per dieną nedideliais kiekiais, kitiems užtenka vieną kartą per dieną suvalgyti sočius pietus, jei šitaip besimaitinantis žmogus jaučiasi puikiai, yra geros sveikatos, reiškia toks gyvenimo būdas yra jam tinkamas.

Jei priklausote tai dabar jau mažėjančiai žmonių grupei, kuri gali be jokių sunkumų apsieiti simboline vakariene arba visai be vakarienės, jūs tenkina jūsų kūno formos ir savijauta tuomet gali būti, kad ir pusryčiai jums nebūtini.

Tiems kam tinkamas kūno formas ir gerą savijautą palaikyti aktualu iškyla kitas klausimas, ką pusryčiams reikėtų valgyti, kokie tie pusryčiai būtų geriausi.

Yra maisto produktų grupė dėl kurios naudos organizmui ryte sutaria ir šiuolaikinis mokslas, ir Ajurveda, tai yra vaisiai. Vaisiai yra lengvai virškinami, juose daug vandens reikalingo efektyviai organizmo veiklai dienos metu, daug vitaminų, mineralų, ląstelienos, antioksidantų. Fruktozė esanti vaisiuose dienos metu kuo puikiausiai suskaidoma ir panaudojama dienos darbams atlikti, todėl pavalgę vaisių dažniausiai jausimės energingesni, geresnės nuotaikos, darbingesni.

Pusryčiams puikiausiai tinka visi vaisiai, tame tarpe ir tokie saldūs kaip bananai ar persimonai. Žinoma pagal galimybes verta valgyti sezoninius vietinius vaisius, puikiai tinka ir džiovinti vaisiai, kuriuos galime suvalgyti kaip saldumyną prie arbatos arba naudoti kaip pagardą pusryčių košei.

Tiems kas iki šiol buvo nelinkę valgyti pusryčių vaisiai yra kuo puikiausias pradinis pasirinkimas.

Jei pusryčių norite sotesnių geras pasirinkimas grūdinės kultūros. T.y. visokeriopos košės (žinoma geriau jei tai pilno grūdo košės) grikiai, natūralūs nešlifuoti ryžiai, avižų, miežių, kukurūzų, perlinių kruopų, sorų, kinvos košės visa tai yra puikus maistas energingos dienos pradžiai.

Turėkite omenyje, kad balti (šlifuoti ryžiai), manų kruopos, kuskusas yra ko gero mažiausiai vertingos košės, kadangi jos yra pakankamai smarkiai perdirbtos, pašalinta beveik visa ląsteliena. Jei perkate jau paruoštas košes, būtinai peržvelkite jų sudėtį jei sąrašo pradžioje pamatote tokias sudėtines dalis kaip cukrus, gliukozės-fruktozės sirupas geriau jas ir palikite parduotuvių lentynose.

Ryte taip pat puikiai tinka pilno grūdo makaronai, pilno grūdo duona, na tegul ir pati paprasčiausia juoda duona, svarbu, kad tai nebūtų cukraus prikrautas pyragas. Jei mėgstate bulves, bulvių plokštainį ar vėdarus, bet rūpinatės savo kūno formomis, šiuos produktus taip pat geriau valgykite pirmoje dienos pusėje, tad jie puikiai tinkami ir pusryčiams.

Jei pusryčių maistą valgysite su daržovėmis, t.y. tuos pačius grikius, ryžius, makaronus, duoną ar bulvių patiekalus papildysite salotomis, raugintais kopūstais ar tiesiog sukrimsite morką, ne tik gausite papildomų vitaminų, mineralų bet ir ilgiau jausite sotumą, nors kalorijų suvartosite mažiau.

Jei jau valgote košes, užuot jas gardinus uogiene, pamėginkite kartu suvalgyti šviežių vaisių. Prie daugelio košių puikiai tinka obuolys, kriaušė, slyvos, bananas, apelsinas, mandarinai, persimonas. Skiltelė obuolio, kriaušės ar gabalėlis banano po šaukšto košės jums suteiks ne tik naujų, malonių skonio atradimų, bet ir didesnį sotumo jausmą, bei geresnę sveikatą ir savijautą.

Visi aukščiau paminėti produktai yra lengvai virškinami, suteikia organizmui jam reikalingų maisto medžiagų, vandens ir energijos, tad padės jums puikiai jaustis dienos metu.

Tiems kas norėtų dar sotesnių pusryčių galima būtų rinktis ankštines kultūras, pupelės, žirnių košė, lęšiai, avinžirniai. Tiesa tai jau yra sunkiau virškinami produktai, kuriuos ajurveda rekomenduoja valgyti pietų metu, tačiau šiuo atveju geriausias rodiklis būtų jūsų savijauta.

Lieknėjimo ir sveikatingumo centro vadovė Lina Smaidrytė pastebi, kad lieknėjimo programų dalyviai nemėgstantys pusryčiauti būna išradingi ir pusryčių nevalgo, o geria. Pusryčiams jie pasidaro vaisių kokteilį.

Kadangi visi esame skirtingi, bendras patarimas šiuo atveju gali būti tik vienas, domėkitės tuo ką valgote, eksperimentuokite, ieškokitės sveikesnių alternatyvų ir stebėkite savo savijautą. Jūsų kūnas yra pats geriausias patarėjas, jei maistas jums teikia pasitenkinimą, žvalumą, energiją, gerą savijautą tuomet jis jums tinkamas. Svarbu išmokti ne tik užpildyti savo skrandį, be ir įsiklausyti, ką mums sako mūsų organizmas.

Daugiau straipsnių apie pusryčius lieknėjant >>>

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *