Produktų glikemijos indeksas, kokių produktų vengti

Glikemijos indeksas matuoja angliavandenių įtaką gliukozės kiekiui kraujyje.  Jis nurodo, kaip produktas padidina gliukozės kiekį kraujyje, lyginant su gryna gliukoze skalėje nuo 0 iki 100.  Aukšto glikemijos indekso yra greitai organizme skylantys ir pasisavinami angliavandeniai. Juos vartojant cukraus kiekis kraujyje (o kartu ir energijos kiekis) staiga pakyla ir greitai vėl nukrinta.

Valgant aukšto glikemijos indekso produktus (pvz., cukrų, baltą duoną, medų, bulves, baltus ryžius ir pan.), gliukozės ir insulino kiekis kraujyje pakyla staiga, ir staiga krenta. Tokie svyravimai yra žalingi žmogaus organizmui. Aukšto GI maistas gali būti naudingas retkarčiais, kai reikia atgauti jėgas po didelio krūvio arba sergantiems hipoglikemija. Nuolat vartojant aukšto GI angliavandenius, gali sutrikti organizmo endokrininė sistema bei medžiagų apytaka ir imti vystytis II tipo diabetas.

Net kai kurie sveiki produktai turi daug kalorijų arba didelį glikemijos indeksą
Net kai kurie sveiki produktai turi daug kalorijų arba didelį glikemijos indeksą

Žemo GI produktai paprastai sukuria mažesnį insulino poreikį (nors ne visada), padeda sumažinti blogojo cholesterolio. Žemo glikemijos indekso angliavandenių vartojimas ypač aktualus žmonėms, sergantiems diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems viršsvorio.
Valgant žemo GI angliavandenius, energija pasiskirsto tolygiau ir žmogus ilgesnį laiką jaučiasi sotus, jo savijauta ir darbingumas yra geresni.

Netgi kai kurie sveiki produktai turi daug kalorijų arba didelį glikemijos indeksą (GI). Tai ypač aktualu ketinančioms lieknėti arba kovojančioms su padidėjusiu cukraus kiekiu kraujyje. Apačioje pateikta produktų lentelė padės sudaryti sveikesnį kasdienį valgiaraštį.

Piktnaudžiaujant didelį glikemijos indeksą turinčiais produktais, galima ne tik priaugti svorio, bet ir susirgti cukriniu diabetu. Pavyzdžiui, arbūzai nekaloringi, bet glikemijos indeksas juose – labai didelis. Mažai judant gliukozės perteklius organizme greitai virsta riebalais. Tai gali būti viena priežasčių, kodėl nepavyksta numesti svorio. Jei turite sveikatos sutrikimų, antsvorio, sergate cukriniu diabetu, specialistai pataria rinktis mažesnį glikemijos indeksą turinčius ir mažiau kaloringus produktus.

  • Iki 55 skaitoma, kad produktas yra žemo GI, nuo 55 iki 70 – vidutinio, virš 70 – aukšto.
  • Glikemijos indeksas parodo, kaip greitai angliavandeniai suvirškinami, pasisavinami ir suskaidomi iki gliukozės, kuri patenka į kraują.
  • Glikemijos indeksas pakinta produktą termiškai apdorojus, užšaldžius, sudžiovinus, iš jo išspaudus sultis ir pan. Kuo mažiau grūdų produktai būna apdoroti ir išvalyti, tuo mažesnis yra GI.

Žemu GI pasižymi dauguma vaisių (tarp jų ir džiovinti) ir daržovių (išskyrus bulves, moliūgus ir arbūzus), linų sėmenys, avižos, miežiai, žirniai, lęšiai, pienas, jogurtas, makaronai, grūdėta duona, kai kurie riešutai ir sūriai, aliejai. Ypač saldaus natūralaus saldiklio – agavos sirupo – GI siekia vos 11, todėl jis plačiai naudojamas produktuose diabetikams ir sveikuose saldumynuose.
Vidutinį GI turi nevalytų kviečių produktai, rudi ryžiai, basmati balti ryžiai, virtos bulvės su lupenomis.
Aukšto GI produktai – kukurūzų dribsniai bei spragėsiai, pūsti ryžiai, skustos bulvės, cukrus, balta duona, dauguma baltųjų ryžių, arbūzai, gryna gliukozė, gaivieji gėrimai, šokoladas, medus.

Skirtingose lentelėse galima rasti skirtingų to paties produkto (pvz., bulvių, ryžių, netgi cukraus) GI vertinimų. Jie priklauso nuo konkrečios produkto rūšies, prinokimo, paruošimo ir laikymo būdo. Pavyzdžiui, iš baltų ryžių mažiausiu GI pasižymi basmati ryžiai, o virtos bulvės turi mažesnį GI už keptas, trumpiau virtos – už ilgiau virtas, su odele – už skustas. Kadangi GI priklauso nuo krakmolo rūšies ir fizinio molekulių išsidėstymo, makaronai, nors ir pagaminti iš kviečių miltų, turi gerokai mažesnį GI už kviečių miltų kitus produktus. Cukraus pasisavinimą lėtina skaidulos, todėl svarbu, kad jo maiste pakaktų. Angliavandenių įsisavinimo greitis taip pat priklauso nuo rūgščių ir druskų maiste (actas, pvz., mažina GI, druska – didina). Trumpiau virti produktai paprastai turi mažesnį GI nei ilgiau virti.

Produktų kalorijų ir glikemijos indekso (GI) lentelė

Pienas ir jo produktai

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Sviestas (grietinėlės) 22  (mažas) 744
Šokoladinis pieno gėrimas 24 (mažas) 92
Jogurtas (natūralus, 2 proc.) 25 (mažas) 40
Ožkų pienas 26 (mažas) 68
Pienas (3,5 proc. riebumo) 27 (mažas) 61
Kefyras (2 proc. riebumo) 28 (mažas) 52
Varškės sūris (22 proc.) 28 (mažas) 287
Varškės sūris   (13 proc.) 29 (mažas) 200
Sojų pienas 30 (mažas) 33
Pienas (2,5 proc.) 30 (mažas) 47
Kakava (su pienu, saldinta) 30 (mažas) 460
Maskarponės sūris 31 (mažas) 450
Pienas (2,5 proc.) 32 (mažas) 53
Grietinė (12 proc.) 33 (mažas) 134
Sutirštintas pienas (nesaldintas) 35 (mažas) 130
Jogurtas (vaisinis, saldintas) 36 (mažas) 60
Vanilinis varškės sūrelis 53 (mažas) 158
Grietininiai ledai 61 (vidutinis) 160
Margarinas (60 proc.) 61 (vidutinis) 540

Grūdų produktai, riešutai

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Perlinės kruopos 25 (mažas) 368
Spagečiai (be kiaušinių) 37 (mažas) 126
Grikių košė 40 (mažas) 336
Avižų sėlenos 42 (mažas) 320
Makaronai su kiaušiniais 50 (mažas) 373
Miežinės kruopos 50 (mažas) 370
Penkiagrūdė duona 50 (mažas) 299
Vermišeliai (nevirti, su kiaušiniais) 55 (vidutinis) 390
Rudieji ryžiai 55 (vidutinis) 338
Manų košė 60 (vidutinis) 352
Pica su kumpiu ir sūriu 60 (vidutinis) 758
Mėsainis su sūriu 61 (vidutinis) 296
Ruginė duona 64 (vidutinis) 199
4 grūdų dribsniai 66 (vidutinis) 373
Miežių dribsniai 66 (vidutinis) 345
Baltieji ryžiai 70 (vidutinis) 369
Balta duona 71 (didelis) 249
Soros 71 (didelis) 362
Sviestinė bandelė (saldi) 80 (didelis) 326
Ryžių trapučiai 82 (didelis) 386
Batonas 95 (labai didelis) 279

Daržovės

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Brokoliniai kopūstai 15 (mažas) 28
Pomidorai 15 (mažas) 25
Salierai 15 (mažas) 21
Agurkai 15 (mažas) 14
Baklažanai 15 (mažas) 24
Cukinijos 15 (mažas) 16
Špinatai 15 (mažas) 27
Lęšiai 15 (mažas) 339
Gūžiniai kopūstai 15 (mažas) 22
Raudonosios paprikos 15 (mažas) 28
Briuseliniai kopūstai 20 (mažas) 41
Šparaginės pupelės 30 (mažas) 27
Baltosios pupelės 35 (mažas) 288
Žalieji žirneliai 35 (mažas) 75
Morkos (virtos) 39 (mažas) 28
Burokai 65 (vidutinis) 43
Kaliaropės 70 (didelis) 29
Pupos 79 (didelis) 309
Bulvės (keptos, 150 g) 85 (didelis) 290
Pastarnokai 97 (didelis) 68

Vaisiai

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Vyšnios 22 (mažas) 58
Greipfrutai 25 (mažas) 38
Džiovinti abrikosai 31 (mažas) 320
Kriaušės 38 (mažas) 50
Obuoliai 38 (mažas) 56
Slyvos 39 (mažas) 55
Persikai 42 (mažas) 46
Apelsinai 44 (mažas) 45
Ananasų sultys 46 (mažas) 58
Vynuogės 46 (mažas) 65
Greipfrutų sultys 48 (mažas) 41
Apelsinų sultys 52 (vidutinis) 47
Kiviai 53 (vidutinis) 61
Mangai (nepernokę) 56 (vidutinis) 65
Abrikosai (švieži) 57 (vidutinis) 48
Razinos 64 (vidutinis) 270
Ananasai 66 (vidutinis) 56
Arbūzai 72 (didelis) 25
Melionai 76 (didelis) 25
Bananai (labai prinokę) 77 (labai didelis) 92


Šaltiniai:
http://www.sveikiproduktai.lt/content/glikemijos-indeksas-gi