Susipažinkim čija (chia) sėklos – super maistas

Ką geriau vartoti, maisto papildus ar natūralų maistą, kuriame yra gausu vitaminų ir kitų vertingų maisto medžiagų? Šis klausimas dažnai sukelia diskusijas. Tačiau mes, Lieknėjimo centro specialistai, visada pasisakome už visų maistingųjų medžiagų gavimą natūraliai – iš kasdienio maisto. Dabar populiarėja sąvoka super maistas. Tai itin daug maistingųjų medžiagų turintys vaisiai, sėklos ir pan. Vienas iš jų yra Čija (angliškai Chia, pilnas lietuviškas pavadinimas „ispaninis šalavijas“) – juodai baltos, nepaprastai maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos.

Šios sėklos buvo vienas pagrindinių maistų majų, actekų ir inkų civilizacijose. “Chia” majų kalboje reiškia “stiprybė”.

Čija sėklos turi daug daugiau maistingų medžiagų nei dauguma vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų. Galingas čijos maistingumas. Čijos sėklose rasite:

Chia sėklos labai maistingos, tai tarsi natūralus maisto papildas
Chia sėklos labai maistingos, tai tarsi natūralus maisto papildas

8 kartus daugiau omegos-3 nei lašišoje
5-6 kartus daugiau kalcio nei karvės piene
3 kartus daugiau geležies nei špinatuose
2 kartus daugiau kalio nei bananuose
15 kartų daugiau magnio nei brokolyje
2 kartus daugiau pluošto (fibre) nei sėlenų dribsniuose
6 kartus daugiau baltymų nei raudonose (kidney) pupelėse
4 kartus daugiau selenio nei sėmenyse
9 kartus daugiau fosforo nei piene
kelis kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse
ir t.t.

Šias sėklas vertina geriau nei sėmenis

Čija sėklos turi daugiau omegos-3, kalcio, baltymų ir antioksidantų nei sėmenys.
Čija yra lengvai virškinama – jos nebūtina sumalti ar mirkyti.
Čijos skonis yra neutralus, tad gali būti panaudota daugelyje patiekalų.
Čijos privalumai

Baltos čija sėklos

Kai kurie šaltiniai teigia, kad jos yra maistingesnės už juodąsias chia sėklas.

Vandens mėgėja

Čija sugeria 9-12 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Tai užtrunka vos 10 minučių. Tad suvalgius mirkytų čijos sėklų, organizmas kurį laiką bus prisotintas vandens. Išmirkusios vandenyje šios sėklos panašios į permatomus drebučius su tamsiu taškeliu centre.

Lengvai virškinama

Sėklos lengvai virškinamos, net jei praryjamos nekramtytos.

Universalus panaudojimas

Šios sėklos puikiai tiks padažuose, kokteiliuose, pudinguose, ar tiesiog ant salotų ar duonos. Jų neutralus skonis nepakeis patiekalo skonio, tačiau pridės organizmui daug būtinų maistingų medžiagų ir mineralų.

Žarnyno valiklis

Čija sėklos – tai nuostabi žarnyno šluota, kuri išvalo susenėjusias atliekas iš virškinamojo trakto.

Kiti privalumai

gerina susikaupimą ir koncentraciją
suteikia energijos ir ištvermės
pagerina širdies ir kraujagyslių būklę
puikus maistas norintiems sulieknėti
sumažina cholesterolio kiekį organizme
stabilizuoja cukrų kraujyje
padeda organizmui ir kūnui atsigauti bei susistiprėti

Čijos vartojimas

Turbūt optimaliausias kiekis suaugusiems – 1-2 šaukštai per dieną. Sėklas berkite į salotas, košes, kokteilius ar kitokius patiekalus.

4-6 mėn. kūdikiai – 1/2 arbatinio šaukštelio per dieną

Kūdikiai nuo 6 mėn. – 1 šaukštelis (~5 gramus) per dieną

Vaikai nuo 1 iki 5 metų – 2 šaukšteliai per dieną

Nėščios ir krūtimi maitinančios moterys – 1 šaukštas (~15 gramų) per dieną.

Kur įsigyti?

Mes jų buvome įsigiję Vilniuje parduotuvėje „Asorti“. Jei žinote, kur dar galima jų įsigyti parašykite komentaruose.

Informacijos šaltinis:
www.geragyventi.lt
www.iherb.com

10 thoughts on “Susipažinkim čija (chia) sėklos – super maistas

      1. Amigo yo llevo ya algunos años usando Linux, pero empecé usando Güinbug y trabajo petecframente en linux, a no, no puedo jugar, por eso como dijera ozkar, winbug es mi playstation, lo que alguien tiene que enseñarlos alguna vez que Linux no es Darth Vader y que Güinbug si es Darth Sidious, porque las personas viven ajenas a la verdad, y a todo lo que es desconocido se le teme, pero es mas facil decir que Linux es una mi… y nunca usarlo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *