Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?
Po pažaliavusia luobele – toksinas solaninas
Žiemos pabaigoje ir pavasarį iš visų daržovių bene atidžiausiai maistui reikėtų ruošti bulves. Mat pradėjus dygti ir pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ši kancerogeninė medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus, skrandžio ir kvėpavimo organų veiklos sutrikimus. Ypač didelė solanino koncentracija susikaupia po pažaliavusia bulvių luobele. Tad tą bulvės vietą reikėtų storiau nulupti arba tokių daržovių visai nesirinkti maistui. Solanino kiekis sumažėja maždaug 40 proc., kai daržovės yra troškinamos garuose arba apdorojamos verdančiu vandeniu.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė pabrėžia, kad labai svarbu pašalinti pradėjusios dygti bulvės ūglius. Juos reikėtų ne tik nuskabyti, bet ir išpjauti nedidelę dalį bulvės ties ūglio vieta.
Dygstančių morkų kotai taip pat pažaliuoja. Tą vietą būtina nupjauti, o likusi daržovės dalis yra saugi, ją galima drąsiai valgyti. Vis dėlto visų daržovių su didesniais ūgliais, maistui nereikėtų vartoti.
Pažaliavusiomis ir sudygusiomis daržovėmis draudžiama prekiauti
Nei pažaliavusios, nei sudygusios daržovės negali būti parduodamos.
„Daugelis prekybininkų jas apipurškia specialia medžiaga, kad nedygtų. Jeigu ši konservuojanti medžiaga naudojama tiksliai kaip nurodo gamintojas, neviršijamos leistinos koncentracijos, žmogaus sveikatai pavojaus nekelia“, – pabrėžia A. Drumstienė.
Norint, kad namuose bulvės ir morkos kuo ilgiau nepradėtų dygti, nepažaliuotų ir nesuvystų, reikia jas tinkamai laikyti. Geriausia – vėsioje, tamsioje vietoje, medinėse arba popierinėse dėžėse, bet ne polietileniniuose maišeliuose.
„Nedidelius daržovių kiekius galima laikyti šaldytuve, tačiau svarbu, kad čia nesikauptų perteklinė drėgmė ir taip pat nedėti į plastikinius maišelius. Neturint tinkamų sąlygų joms laikyti, nereikėtų iškarto daug pirkti. Neverta bulvių ar morkų atsargomis apsirūpinti kelioms savaitėms į priekį“, – teigia A. Drumstienė.
Iki pavasario išsilaikiusiose daržovėse nitratų mažiau nei ką tik nuėmus derlių
Šylant orui daržovės ir vaisiai apvysta, tačiau dėl to suprastėja tik jų išvaizda, o maistinė vertė beveik nenukenčia. Vartojant tokius produktus sveikatai pavojus dažniausiai nekyla.
„Pavyzdžiui, pavytusias bulves ar obuolius ūkininkai gali ir pardavinėti, nes tokių produktų tik odelė susiraukšlėjusi, o vitaminų bei mineralinių medžiagų juose ne mažiau nei puikią išvaizdą išlaikiusiuose produktuose“, – sako A. Drumstienė.
Iki pavasario išsilaikiusias daržoves galima drąsiai valgyti ir dėl to, jog jose yra kur kas mažiau nitratų nei ką tik nuėmus derlių. Mat šių medžiagų per žiemą natūraliai sumažėja. Daugiausiai nitratų būna ką tik subrendusiose daržovėse, jų kiekiai skiriasi įvairiose augalo dalyse: lapuose susikaupia daugiau, stiebuose ir gumbuose mažiau.
O štai papuvusių vaisių ir daržovių reikėtų vengti. „Nerekomenduojama pirkti ir vartoti nei bulvių, morkų, kopūstų, svogūnų, kitų daržovių, nei vaisių, pažeistų puvinio. Tokiuose produktuose gali įsiveisti grybeliai ir sukelti žmogui apsinuodijimą. Be to, jei puvėsis susidaro net nedideliame plotelyje, visas vaisius ar daržovė yra neskani ir gali būti nesaugi“, – primena A.Drumstienė.
Produktai pažeisti puvinio – vieni dažniausių pažeidimų, kuriuos VMVT inspektoriai nustato tikrindami vaisius ir daržoves. 2013 m. atklikta beveik 170 t daržovių ir vaisių kokybės bei ženklinimo patikrinimų. Daugiausiai pažeidimų, susijusių su ženklinimu, nustatyta dėl to, kad buvo neteisingai nurodyta arba visai nenurodyta kilmės šalis. Dažniausi kokybės pažeidimai – neteisingas suskirstymas pagal klases, mechaniniai pažeidimai, ligos, puviniai.