Eksperimentas: verdama Coca-cola virsta į “smalą”

Eh, tie saldūs gazuoti gėrimai Coca-cola ir kiti! Jau seniai kalbama, kad tai nuodas. Užtat koks skanus! Galbūt norą troškulį malšinti su šiuo mažai naudos teikiančiu limonadu apmalšins šis primityvus eksperimentas: jo autorius nusprendė tiesiog kurį laiką pavirinti Coca-colą ir pažiūrėti, kas iš to išeis.

Gazuotuose gėrimuose labai daug anglies dvideginio burbuliukų ir labai daug cukraus. Tiek daug, kad nė neįtartume teigia Ekodiena.lt atstovai. Todėl ir skanu – ypač saldumynus mėgstantiems vaikams. Tačiau yra būdas savo akimis pamatyti, kiek iš tikrųjų cukraus yra tokiuose gazuotuose gėrimuose kaip kola.

Gazuotam gėrimui pasiekus virimo temperatūrą, iš pradžių nieko drastiško nevyksta: skystis pradeda kunkuliuoti, garuoti. Po kurio laiko, išgarinus į limonado sudėtį įeinantį vandenį, pasimato įdomybės. Iš vieno 0,5 litro tūrio buteliuko lieka gal trečdalis stiklinės juodos ir tąsios masės, o gal net ir smalą primenančios substancijos. Visa tai – kadaise baltas buvęs cukrus ir kitas į limonado sudėtį patenkantis “gėris”.

Išvada labai paprasta: išgėrę buteliuką tokio skysčio, į savo organizmą susiverčiame ir štai tokį “juodąjį kokteilį”. Išjungus viryklę ir leidus gazuoto gėrimo substancijai praaušti, masė pradeda tirštėti ir tampa dar tąsesnė, lipnesnė. Kurios iš vieno buteliuko gaunama tikrai labai nemažai.

Koks vaizdelis būtų pavirinus 2 litrų talpos butelio turinį? Antrojo vaizdo siužeto pabaigoje nufilmuota ir tokia eksperimento versija.