Kaip vanduo veikia lieknėjimą? Kokį vandenį gerti: šiltą, šaltą ar karštą?

Moksliniai tyrimai JAV įrodė, kad geriant vandenį galima kovoti su viršsvoriu! Amerikiečių mitybos ekspertė Babara Hendel atskleidė paslaptį: „Per dieną reguliariais laiko tarpais reikia gerti skirtingos temperatūros vandenį — šaltą, karštą, drungną. Tada jis optimaliai paveiks medžiagų apykaitą ir paskatins kūną mesti svorį.“

Jau nuo pirmųjų skysčių trūkumo požymių kūnas reaguoja mažu streiku: jis 50 procentų sulėtina savo darbą. Taip pat sulėtėja skydliaukės ir antinksčių veikla. Padarinys: sutrinka energijos apykaita. Kai trūksta skysčių, apetito centras smegenyse reaguoja netinkamai. Jis ima be paliovos reikalauti maisto. Jei nenorite nutukti, būtinai gerkite pakankamai skysčių apie 2 litrus per dieną. O jei norite sulieknėti, reikia papildomai laikytis trečiojo šio plano punkto. Amerikiečių eksperimente dalyvavę asmenys taip numesdavo net iki 5 kilogramų per savaitę!

Rytais gerkite karštą vandenį su citrina
Rytais gerkite karštą vandenį su citrina

Drungnas vanduo slopina apetitą

Kai į skrandį patenka drungno vandens (30 laipsnių temperatūros), jis greičiau praneša smegenims „esu sotus“. Priežastis: ši temperatūra nesukelia smegenyse aliarmo „šalta“ arba „karšta“. Todėl galime vienu metu išgerti didesnį kiekį tik drungno vandens. Skrandis nepasiunčia signalo „stop“, todėl jį galima gerai pripildyti. Alkio pojūtis pranyksta.

Karštas vanduo išvalo organizmą

Kuo daugiau šlakų ir nuodingųjų medžiagų prisikaupę kūne, tuo vangesnė medžiagų apykaita. Kepenys, limfos sistema ir žarnynas nebedirba optimaliai. Karštas vanduo (60 laipsnių temperatūros) sukelia mažyčius raumenų judesius, į kuriuos paprastai neatkreipiame dėmesio. Taip jis padeda iš ląstelių išplauti nuodingąsias medžiagas. Šiluma paskatina atsiverti odos poras ir papildomai išskirti nuodingąsias medžiagas į išorę.

Šaltas vanduo naudoja energiją

Stiklinė šalto vandens (8 laipsnių temperatūros) trimis procentais pagreitina medžiagų apykaitą. Mokslininkai iš Solt Leik Sičio universiteto nustatė: šis efektas pasireiškia praėjus 10 minučių nuo šalto vandens išgėrimo ir trunka apie 30 minučių. Organizmui tenka pačiam susišildyti šaltą vandenį iki kūno temperatūros (36—37 laipsnių), kad ląstelės galėtų jo pasiimti ir panaudoti. Šis procesas sunaudoja nepaprastai daug energijos, sudegina dalį riebalų iš sukauptų atsargų.

Amerikietė pristato trijų pakopų planą:

1. Rytais gerkite karštą vandenį su citrinomis. Išspauskite pusę citrinos ir nutarkuokite gerai nuplautą ir nusausintą žievelę. Supilkite sultis ir 1 arbatinį šaukštelį tarkuotos žievelės į stiklinę. Užvirinkite 250 ml vandens, porą minučių palaukite, kad truputį pravėstų, ir supilkit į stiklinę. Tada lėtai išgerkite karštą mišinį mažais gurkšneliais. Citrinos ir karštas vanduo yra idealus startas dienos pradžioje. Šis derinys sužadina visą virškinimo sistemą. Kūnas ima greičiau šalinti šlakus, medžiagų apykaita veikia nepriekaištingai.
2. Per dieną kaitaliokite šaltą ir karštą vandenį. Kai praeis valanda po rytinio citrinų gėrimo, išgerkite stiklinę šalto vandens. Į 250 ml mineralinio vandens (gali būti su lengvais burbuliukais) įmeskite 2—3 ledukus. Po pietų pakartokite tą patį: iš pradžių išgerkite stiklinę karšto vandens su sultimis iš antrosios citrinos puselės ir tarkuota žievele, po valandos — ledinio vandens stiklinę. karštas vanduo padeda kūnui išplauti nuodingąsias medžiagas, o šaltas vanduo — sudeginti daugiau kalorijų.
3. Drungnas vanduo prieš valgį ir užkandį. 15 minučių prieš kiekvieną (!) valgį išgerkite 250 ml drungno vandens. Gerkite sparčiai, jei galite, išgerkite visą stiklinę iškart. Kai kurių užkandėlių, kurias ketinote suvalgyti, galėsite atsisakyti, nes kūnas pasiųs sotumo signalą. Tai įvyks tada, kai vanduo išplės skrandžio sieneles. Per pietus suvalgysite mažiau maisto. JAV mokslininkų tyrimai parodė: šis triukas su vandeniu padeda sutaupyti po 104 kalorijas nuo kiekvieno valgio. Vien dėl to per metus galima sublogti 15 kilogramų! Be to, drungną vandenį ląstelės pasisavina iškart. Jos ima dirbti geriau, gali optimaliai pasigaminti energijos iš maisto.

Padeda ir vaisiai bei daržovės

Dalį dienos skysčių poreikio puikiausiai galima patenkinti vaisiais ir daržovėmis. Privalumas: jie suteikia papildomų fermentų ir vitaminų, reikalingų riebalams skaidyti. Jeigu vietoj sausainių, pyragaičių ir bandelių valgysite vaisius ir žalias daržoves, per savaitę galite lengvai numesti vieną du kilogramus. Geriausiai tinka: ananasai (juose yra baltymus skaidančio fermento bromelino), kiviai (tiekia daug liekninančio vitamino C), arbūzai (varo šlapimą), pomidorai (skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą), agurkai (100 g turi tik 13 kalorijų).

Trijų pakopų planas veikia taip: Po 30 minučių: koncentracija pagerėja 20 procentų.

Tą patį vakarą: pranyksta stipraus alkio priepuoliai.

Po 24 valandų: pasijuntate kur kas žvalesnės.

Po 72 valandų: bloga nuotaika pradingsta, miegas pagerėja.

Po 4 dienų: galite ilgiau sportuoti, lengviau užlipate laiptais.

Šaltinis: http://stilius.lrytas.lt/-12761560311275803149-fig%C5%ABros-stebuklas-vanduo.htm