Neigiamas kaloringumas – valgau ir lieknėju

Neigiamas kaloringumas – nauja sąvoka užkariavusi žiniasklaidą ir sužavėjusi moteris, kurios svajoja valgyti ir lieknėti! Straipsniuose teigiama, kad neigiamo kaloringumo produktai tokiais tampa, kai patenka į mūsų skrandį.Virškinimas, reikalauja tam tikro kiekio energijos sąnaudų, kai valgome, organizmas virškina maistą, tam panaudodamas dalį gautos energijos. Bet kai kurie produktai turi tirpių arba netirpių skaidulų, kurių organizmas neįsisavina. Tačiau prieš atsikratydama nesuvirškinamo maisto, virškinimo sistema labai stengiasi tokį produktą suvirškinti ir sunaudoja daug energijos.

Valgom ir lieknėjam

Nori atsikratyti antsvorio? Tai valgyk kuo daugiau augalinio maisto - termiškai neapdorotų daržovių ir vaisių
Nori atsikratyti antsvorio? Tai valgyk kuo daugiau augalinio maisto – termiškai neapdorotų daržovių ir vaisių

Mitybos specialisto Tomo Lenart nuomone neigiamas kaloringumas, tai yra žiniasklaidos sugalvotas terminas, kuris teoriškai reiškia, kad valgant tam tikras daržoves, kūnas jas pasisavinti sunaudoja daugiau kalorijų nei iš jų gauna. Tačiau realiai matavimu kiek organizmas sunaudoja energijos vienam ar kitam produktui suvirškinti nelabai yra. O ir T. Lenart teigimu negali būti nes atskirti kokia energijos dalis sunaudojama bendram organizmo metabolizmui palaikyti ir kiek virškinimui su šiuolaikinėmis technologijomis iš esmės nėra galimybių.

Todėl realiai žinoti ar suvalgius pomidorą, ar agurką iš jo gauname mažiau energijos nei sunaudojame jo suvirškinimui negalime. Realiai vandeningiems angliavandeniniams produktams suvirškinti organizmas sunaudoja labai mažai energijos. Kita vertus kadangi šiuo atveju kūno sunaudojamas kiekis bendram organizmo metabolizmui palaikyti yra didelis lyginant su kalorijų kiekiu kurį gauname iš šių produktų (nepriklausomai nuo to, kiek sunaudojame jo virškinimui), valgant šiuos produktus svoris krenta šiaip ar taip.

Kuo maisto produkte yra mažiau riebalų, baltymų ir angliavandenių kuriuos organizmas suskaido (gliukozė, fruktozė, krakmolas ir t.t.) tuo iš produkto gauname mažiau kalorijų, tuo jis arčiau “neigiamų kalorijų” sąvokos. Pavyzdžiui agurkas, pomidoras, salierai, citrinos ir t.t. Juose yra vitaminų, mineralų, ląstelienos, bet mažai kalorijų, tai tokius produktus ir vadina neigiamo kaloringumo produktais. Įvairios sėlenos irgi mažai kaloringos, nes ten ląsteliena, kurios organizmas negali suvirškinti.

Kalorijų požiūriu turim suvalgyti per dieną beveik 14 kg. agurkų, arba 12.5 kg. pomidorų, kad gautumėm 2000 kcal energijos, realiai niekas tiek nesuvalgo, o jei ir suvalgom 2 – 3 kg, tai gerokai mažiau suvalgom kito maisto, tad svoris vis tiek krenta…

Jei apibendrinti, tai vandeningi nesaldūs vaisiai ir daržovės, sėlenos yra arčiausiai “neigiamo kaloringumo” sąvokos.

Produktai skatinantys medžiagų apykaitą

Mitybos specialisto teigimu kai kurie produktai, tokie kaip juodieji pipirai, čili pipirai, imbieras, ženšenis kurie patys būdami labai mažai kaloringi, skatina medžiagų apykaitą ir kalorijų deginimą tuo pačiu, tai ko gero būtų artimiausia “neigiamų kalorijų sąvokai”, bet irgi neatspindi ir nepaaiškina esmės.