Pietų patiekalai

Tomas Lenart toliau dalinasi savo receptais. Šį kartą pristatome sveikus pietų patiekalus. Pietūs turėtų būti sočiausias dienos valgis. Pietų metu maistas geriausiai ir lengviausiai virškinamas, todėl galima valgyti sunkiau virškinamą maistą. Šiuo atveju labiausiai tinkamas baltyminis maistas. Tai gali būti mėsos, paukštienos, žuvies produktai ir patiekalai, kiaušiniai. Vegetatams ir netik koncentruoti pieno produktai (varškė, sūris ir kiti sotesni patiekalai iš pieno produktų), ankštiniai produktai (pupelės, žirniai, lęšiai, soja).

PIETŲ PATIEKALAI

Troškinta žuvis
Geriausia rinktis paprastą vandenynuose sugautą žuvį, tokią kaip menkė, lydeka. Paprasčiau jei tai jau išdarinėta žuvis, gali būti šaldyta file.
I versija. Žuvį dedame į puodą (jei šaldyta, atšildyti nebūtina), įpilame nedaug vandens (pakankamai mažai, kad nepadarytume sriubos, bet pakankamai daug, kad žuvis troškintųsi, o ne keptų, esant poreikiui vandens galima papildyti vėliau), užbarstome druskos, mėgiamų prieskonių, įdedame šlakelį sviesto ir/ar grietinės. Tik tiek.
II versija. Tokia pati kaip I versija, tik kartu su troškinama žuvimi skoniui paįvairinti įdedame tarkuotos morkos, pjaustyto svogūno ar nedidelį kiekį kitų daržovių. Šiuo atveju turėsime žuvį su morkų/svogūnų padažu.
Abiem atvejais troškintą žuvį puiku valgyti su jums patinkančios rūšies salotomis, tačiau nepersistenkite su garnyru. Tegul pagrindinins patiekalas bus žuvis, taip organizmas ją lengviau suvirškins ir geriau įsisavins.

Mėsos troškinys
Tai gali būti tiek jautiena, veršiena, triušiena, kiauliena, vištiena, kalakutiena ar kitos rūšies mėsa. Mėsa supjaustoma nedideliais gabaliukais (pvz. 1 cm pločio/aukščio ir 2/3 cm ilgio) svarbu, kad būtų patogu maišyti troškinant. Mėsą troškiname su vandeniu, nedideliu kiekiu aliejaus ir druskos pagal poreikį. Vanduo skirtas tam, kad mėsa troškintųsi, o ne keptų aliejuje.
Patroškinus mėsą, į ta patį indą/keptuvę sudedame tarkuotą morką, pjaustyto svogūno, puikiai tinka saldi paprika, rauginti kopūstai (nebūtina dėti visko). Pridedame prieskonių pagal poreikį ir šiek tiek grietinės (jei vanduo išgaruoja, galima papildyti vandens, mažiau reikės grietinės).
Patarimas dėl troškinio: kad jūsų organizmas geriau suvirškintų mėsą ir iš jos gautų maksimaliai naudos tai turėtų būti mėsos troškinys su saikingu kiekiu daržovių, o ne daržovių troškinys su keliais mėsos gabaliukais. Tokiu atveju geriau mėsą valgykite atskirai.
Troškintą mėsą puiku valgyti su jums patinkančios rūšies salotomis, tačiau nepersistenkite su garnyru. Tegul pagrindinis patiekalas bus mėsa, taip organizmas ją lengviau suvirškins ir geriau įsisavins. Prie mėsos patiekalų puikiai tinka rauginti produktai (kopūstai, agurkai, pomidorai) jie ne tik geras priedas, bet ir padeda virškinti mėsą.

Kiaušinis su lašiša
Kiaušinį visada galime išsivirti ar išsikepti atskirai, tačiau jei į kepamą kiaušinį įdėsime šiek tiek lašišos ir papjaustytų svogūnų laiškų ar krapų, gausime greitą, sotų ir visai skanų patiekalą. Šis patiekalas taip pat puikiai tinkamas su salotomis arba raugintais produktais.

VEGETARIŠKI PIETŲ PATIEKALAI

Vegetariški kotletai
Sudėtinės dalys: kopūstai, morkos, svogūnai, žirnių miltai, prieskoniai, aliejus, vanduo.

Patroškiname tarkuotas morkas, kopūstus (priklausomai nuo skonio ir norų galima naudoti arba paprastus arba raugintus kopūstus), svogūno (esant norui eksperimentuoti galime pridėti saldžios paprikos, porų ar kitokių daržovių) + mėgiami prieskoniai (dažniausiai tinkami mėsai ar žuviai skirti prieskoniai) ir nedidelis kiekis aliejaus. Viską pakanka supjaustyti arba sutarkuoti taip, kad būtų patogu maišyti troškinį.
Dar ne visiškai ištroškinus (skonio reikalas, bet dažniausiai pakanka, kad daržovės šiek tiek suminkštėtų), troškinį reikia atšaldyti ir sumaišyti su žirnių miltais. Žirnių miltų dėti tiek, kad rankomis galėtumėte suformuoti kotletukus ir juos sudėti ant orkaitės skardos (galima kepti ir keptuvėje, tačiau orkaitėje neprigeria riebalų ir nesudega, patogiau jei naudojam kepimo popierių). Jei žirnių miltų pridėsime per mažai, daržovės nesilaikys, jei per daug, kotletai gausis sausi, teks šiek tiek paeksperimentuoti 🙂
Orkaitėje 150 – 200 C temperatūroje kaitinti 20 – 30 min, vėliau išjungti ir palikti. Kaitinimas orkaitėje labiau reikalingas ne kotletus kepti (nes juos saugu valgyti ir nekeptus), kiek padžiovinti, kad jie išlaikytų savo formą.

Šiuos turtingus baltymų, ląstelienos ir mineralų vegetariškus kotletukus skanu valgyti su salotomis ir grietine.

Ko gero tai sudėtingiausias iš mano gaminamų produktų, tačiau pliusas tas, kad per vieną kartą galime pagaminti daugiau šių daržovinių kotletų ir iškepti pilną orkaitės skardą ar dvi. Vėliau juos atšalusius tiesiog susukti į foliją ir padėti į šaldiklį. Žinoma, visada geriau valgyti šviežią maistą, tačiau darbo dienomis, kai neturime laiko, kur kas geriau iš šaldiklio išsitraukti savo gamintą maistą ir pašildyti nei valgyti parduotuvėje pirktus pusgaminius.

Virtos pupelės su ryžiais
Sudėtinės dalys: pupelės, ryžiai, sviestas
Pasūdytame vandenyje išverdame jūsų mėgiamos rūšies pupelių, nukošiame ir vos vos pakepiname ant sviesto. Išverdame ryžių (geriau nešlifuotų). Pridedame mėgiamos rūšies salotų ir turime puikiai subalansuotus (aminorūgščių atžvilgiu) vegetariškus pietus.

Pupelių troškinys
Sudėtinės dalys: pupelės, kopūstai, svogūnai, morkos, ryžiai, pomidorai ar pomidorų padažas, grietinė, prieskoniai.
Pupeles ir ryžius išverdame atskirai (dėl skirtingo virimo laiko). Pupeles verta pamerkti iš vakaro.
Supjaustome/sutarkuojame paprasto gūžinio kopūsto, morką, svogūną, galima pridėti porų, saldžios paprikos, pomidorų ar pomidorų padažo, mėgiamų prieskonių. Daržoves ištroškiname.
Tuomet kartu sudedame pupeles, ryžius ir daržovių troškinį. Pasigardiname grietine.

Jei dėsite pomidorus, troškinyje gali būti kiek per daug vandens, tačiau tai ne bėda, turėsite tirštą, skanią ir sočią sriubą 🙂

Lęšių troškinys
Sudėtinės dalys: lęšiai, morkos, svogūnai, prieskoniai, aliejus, grietinė.
(išverdami su druska žalieji arba raudonieji lešiai (paragaukite kurie jums labiau patinka, jų skonis ir tekstūra skiriasi), keptuvėje patroškinamos daržovės (morka su svogūnais + mėgiami prieskoniai (lęšiams dažniausiai labiau tinka prieskoniai skirti mėsai, žuviai) + šlakelis aliejaus ir/arba grietinės (kuo daugiau pridėsite vandens, tuo mažiau reikės aliejaus ir grietinės, skonis nuo to labai stipriai nesiskirs)). Lęšių troškinys labai tinka su daržovių salotomis.

Troškinti avinžirniai
Sudėtinės dalys: avinžirniai, kopūstai, morkos, svogūnai, prieskoniai, aliejus, grietinė.
Avinžirnius pamirkyti vandenyje apie 12 val. tuomet bendrai partoškinti su tarkuotomis morkomis, kopūstais (skanu pridėti raugintų kopūstų), galima įdėti svogūnų, saldžiųjų paprikų pagal norą ir poreikius. Troškinti vandenyje, pagal norą galima įdėti aliejaus ar grietinės ir mėgiamų prieskonių bei druskos. Labai tinka su daržovių salotomis

Pastaba: aukščiau išvardinti patiekalai su pupelėmis ir ypač avinžirniais bei raugintais kopūstais dėl didelio ląstelienos kiekio gali padidinti meteorizmą, tad atsargiai su šiais patiekalais prieš rimtus renginius. Kitavertus kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo, jie kaip tik bus labai naudingi 🙂

Varškė su bananais
Sudėtinės dalys: varškė, bananas ir grietinė
Į varškę supjaustome bananą, įdedame šaukštelį ar šaukštą grietinės ir viską sutriname. Rezultatas gal ir nelabai išvaizdus, tačiau greitas, maistingas ir skanus. Jei yra noras galime įdėti cinamono, šaukštelį uogienės ar pan.