10 pačių kenksmingiausių maisto produktų

Lieknėjimo centras pristato sąrašą pačių kenksmingiausių produktų, kuriuos ne tik lieknėjant bet ir sveikai gyvenant reiktų išbraukti iš savo pirkinių sąrašo.

1. Bulvės (čipsai), tai iš esmės, ne pats naudingiausias produktas – krakmolas ir tiek. O čipsuose iš viso nieko naudingo ir natūralaus – kancerogenai, aromatizatoriai, skonio stiprikliai ir žinoma, riebalai. Dažnai valgant čipsus galima susirgti onkologinėmis ligomis ir turėti svorio problemų. Tas pats liečia ir gruzdintas (free) bulvytes.

2. Gazuotas vanduo (limonadai). Ar žinote, kad net guašas, atskiestas vandeniu ir pasaldintas cukrumi ne toks kenksmingas nei spalvotas gazuotas vanduo? Laikoma, kad greitą maistą geriausia užgerti gazuotu vandeniu, bet tai tik gudrus marketingo ėjimas. Iš tikrųjų gazuotas vanduo atbukina alkio jausmą, ir jums norisi suvalgyti dar vieną pvz.: hamburgerį. Beje, Cola Light nė kiek negeresnė už paprastą Colą. Jos sudėtyje yra cukraus pakaitalas, kuris nors ir nėra kaloringas, tačiau daug blogiau veikia sveikatą.

3. Greitas maistas (Fast-food) išskyrus greitį ir kainą šis maistas neturi jokių pliusų. Nors greitam ir nekenksmingam alkio numalšinimui galima ramiai pasidaryti sumuštinį iš daržovių, sūrio ir kumpio.

4. Majonezas. Kalba eina tik apie parduotuvinį majonezą. Jei jūs nustosite jį vartoti – patys pastebėsite, kad liemens apimtis sumažėjo. Į šį skyrių galima įtraukti kečupą ir kitus padažus, kurių sudėtyje yra skonio stiprikliai, aromatizatoriai, riebalai ir jokių natūralių komponentų. Vietoje to pabandykite naudoti liesą grietinę. Daug skaniau ir naudingiau.

5. Druska ir cukrus. Ne veltui juos dar vadina – baltąja mirtimi. Druska sustabdo vandens pašalinimą iš organizmo ir kaupiasi labiausiai netinkamose vietose. Cukrus – priešas numeris vienas visiem norintiems sulieknėti. Bet jei neįmanoma visiškai atsisakyti šių produktų, verta paprasčiausiai apriboti jų vartojimą – pavyzdžiui, nedasūdyti maisto ir priprasti prie natūralaus produktų skonio. O cukrų galima pakeisti medumi.

6. Alkoholis. Alkoholio žala ir taip visiems akivaizdi. Jei jūs alkoholį vartojate stabiliai kartą per savaitę – tai jau alkoholizmas. Jeigu nežinote, kaip blaiviai praleisti šventes – taip pat. Alkoholis kenkia ne tik sveikatai, bet ir lieknėjimui, jo išgėrus “atsiriša” valia ir kąsnelis po kąsnelio padauginame užkandžių. Pradėti atsisakyti alkoholio galima atsisakant pigių alkoholinių gėrimų. Na, o vėliau susirasti negeriančią kompaniją.

7. Dešros ir rūkyti gaminiai. Jūs niekada tiksliai negalėsite atspėti iš ko ir kada pagamintos dešrelės. Mėsos rūkymas ir sūdymas reikalingas tik ilgesniam produktų laikymui. Žinoma, visa produkto nauda su laiku dingsta, o pomirtiniai simptomų atsiradimai nesibaigia.

8. Keptas maistas. Kepant ant margarino ir alyvuogių aliejaus susidaro kancerogenai ir žūsta visos naudingos maisto savybės. Be to, kepimo metu dalis skysčių pakeičiama aliejumi, kas padidina produkto kaloringumą. Vietoje kepimo rinkitės gaminimą garpuodyje arba virimą, troškinimą.

9. Saldumynai. Tarp pačių kenksmingiausių saldumynų galima išskirti ledinukus, džemą, kramtomus saldainius. Iš tikrųjų jie kenksmingesni už torto gabaliuką dėl juose esančių dažiklių ir aromatizatorių. Norisi saldau? Valgykite medų, džiovintus vaisius ar kartų šokoladą.

10. Balta duona. Šviežios bulkutės arba balta duona gali būti labai skanios, tačiau toks maistas neturi nieko naudingo, nes miltai, iš kurių jie pagaminti, išvalyti nuo maistingos ląstelienos. Taip, kad daug vertingesnė pilno grūdo duona.

652__496d3f3087c37