Jo didenybė – salieras

Brokoliai, špinatai, salierai – šios daržovės gali priminti sveiką mitybą arba vaikystė per prievartą verčiama valgyti maistą. Kaip ten bebūtų, iš tikrųjų salieras yra įžymūs savo statusu kaip „neigiamo“ kaloringumo daržovė. Yra manoma, kad jie turi mažiau kalorijų nei mūsų organizmas sudegina virškindamas juos. Nors salierai ir yra įžymūs lieknėjimo pasaulyje, daugelis žmonių nepelnytai juos vadina tiesiog „beskoniais“, šios žalios daržovės turi savyje daug daugiau žavesio – salierai yra antioksidantų bombos.salieras

Neigiamas salierų kaloringumas niekada nebuvo įrodytas. Nors tai ir nėra įrodyta, išlieka faktas, kad salierai turi labai mažai kalorijų ir yra neįtikėtinai vandeningi, savyje jie turi net 95% vandens. Tai yra viena iš priežasčių kodėl jie yra tokie populiarūs tarp norinčių atsikratyti papildomų kilogramų. Gan didelis kiekis ląstelienos ir daug vandens padeda suteikti sotumo jausmą ir suteikia galimybę pastoviai užkandžiauti tarp pagrindinių patiekalų. Jeigu kaloringumas ir skonis nėra pakankama priežastis įtraukti salierus į savo mitybą, metas atskleisti dažnai nutylimą faktą. Salierai yra antioksidantų bombos. Savo priešuždegiminėmis savybėmis jie padeda kūnui kovoti su ligomis ir pristabdo senėjimo procesą. Taip pat savyje salierai turi labai daug mineralo silikono, kuris yra būtinas sveikiems sąnariams, kaulams ir arterijoms. Ir tai dar ne pabaiga, jau minėta ląsteliena salieruose padeda žmonėms su užkietėjusiais viduriais, valo žarnyną ir prisideda prie virškinimo sistemos sureguliavimo.

Dažniausiai salierai yra valgomi žali, kaip paprasti užkandžiai, nors neretai jie panaudojami ir sriubose. Žinoma, gali nuskambėti neįtikėtinai, bet salierai pagyvina sriubos skonį ir suteikia šviežumo pojūtį. Verta išbandyti ir salierų piurė. Kai kurie žmonės išbandę ją nebegrįžta atgal prie tradicinės bulvių košės.

Gaminant su salierais nereiktų pamiršti visų salierų dalių. Pavyzdžiui lapeliuose yra susikaupusios naudingos medžiagos stiprinančios kepenis, jie puikiai papildytų Jūsų salotas. Saliero šaknis troškinant ar kepant orkaitėje gali tapti puikiu garnyru pakeičiančiu bulves.

Grįžtant prie salierų kaip užkandžių, egzistuoja daug galimų scenarijų, kaip valgyti salierus. Su skirtingais padažais, pesto ar riešutų sviestu – viskas priklauso nuo to ką mėgstate. Pabandykite jau šiandien – sveikata daug nekainuoja 🙂