Žuvį valgyti sveika, tai žinome visi, bet ar žinojote, kad jūros gėrybės padeda išsaugoti dailią figūrą bei gerą savijautą? Mitybos specialistai teigia, kad tie, kurie bent tris kartus per savaitę valgo žuvies, jaunystę pratęsia net keleriais metais.
Moksliniai tyrimai įrodė, kad žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys stabdo piktybinių ląstelių dauginimąsi (krūtyse, gimdoje, kiaušidėse), mažina sąnarių skausmus, cukrinio diabeto, osteoporozės tikimybę. To gyvas įrodymas šiaurės ir viduržemio jūros šalių gyventojai. Jie ilgaamžiai, liekni ir guvūs, atsparūs ligoms. Jų tarpe aterosklerozė, piktybinis navikas, širdies infarktas labai retos ligos. Jie neserga depresija ir yra kupini gyvenimo džiaugsmo.
Žuvų taukai stiprina organizmo atsparumą, suteikia nesočiųjų rūgščių, vitaminų A, D, jodo, fosforo, bromo, seleno ir antibiotikų savybėmis pasižyminčių medžiagų. Taip pat žuvyje gausu baltymų, cinko, vario, mangano, kalcio ir kt.
Kiti žuvų taukų privalumai:
Stiprina nervų sistemą, slopina uždegimus.
Gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, saugo nuo aterosklerozės.
Skatina smegenų veiklą, lengvina migrenos simptomus.
Padeda sustiprėti ląstelėms po ligų.
Lengvina reumatoidinio artrito simptomus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Žuvies patiekalai tinka lieknėjantiems
Žuvies patiekalai lengvai virškinami, todėl tinka norintiems numesti svorio. Žuvies yra ganėtinai žemo kaloringumo, bet suteikia daug energijos ir maistinių medžiagų. Pvz.: 100 gr jūrų lydekos – 80 kcal, o toks pat kiaulienos kiekis – 350 kcal.
Siekiant sulieknėti reiktų rinktis žuvies patiekalus be riebių padažų, garnyrui tiktų salotos. Geriausia žuvį gaminti garuose, virti. Tačiau jei renkatės kepimą, tai kepkite folijoje, troškinkite.
Žuvyje yra nemažai natūralaus karnitino, kuris įtakoja greitesnį riebalų deginimą.